Itsenäisyyden laulut -hanke kutsuu kaikkia kertomaan muistojaan ja mielikuviaan eri vuosikymmenten lauluista Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Itsenäisyyden juhlavuoden 2017 teemaksi on valittu Yhdessä. Teemalla on musiikillinenkin ulottuvuus – soivathan suomalaisten muistot itsenäisen Suomen vaiheista myös lauluissa, joita on esitetty yhteen ääneen koulussa ja kapakassa, kirkossa ja kotona, keikoilla ja konserteissa. Itsenäisyyden laulut -hanke kutsuu nyt kaikkia kertomaan juhlavuoden kunniaksi muistojaan ja mielikuviaan eri vuosikymmenten lauluista.

Mikä laulu tulee mieleen, kun ajattelet 50-luvun Suomea? Entäpä 80-luvun? Miksi? Muun muassa näihin kysymyksiin pääsee vastaamaan syys–lokakuussa 2016 nettikyselyssä, jonka vastauksiksi toivotaan sekä aikalaisten muistoja että nuorempien mielikuvia menneistä vuosikymmenistä. Laulujen ei tarvitse olla kotimaista alkuperää eikä myöskään kyseisellävuosikymmenellä tehtyjä. Tärkeintä on, että laulu liittyy muistelijan mielessä vahvasti juuri tuon ajan Suomeen. Kyselyyn liitetyt vanhat valokuvat virkistävät muistia, eikä ihan joka kohtaan toki tarvitse ottaa kantaa.

Kysely tuottaa arvokkaan aineiston niin tutkijoiden kuin muusikoiden ja yhteislaulun ystävienkin käyttöön. Tulokset julkaistaan verkossa vuoden lopulla sekä nimettöminä raakavastauksina että alustavasti eriteltyinä. Kyselyn tuottama aineisto tallennetaan jatkokäyttöä varten Musiikkiarkisto JAPA:an. Aineisto tarjoaa tutkijoille erinomaisen tilaisuuden tarkastella vaikkapa laulujen suosion syitä ja muutoksia sekä niiden antamaa kuvaa menneestä.

Aineistosta syntyy myös soivia sovelluksia, kuten yhteislauluiltoja, joissa voi eläytyä laulaen isänmaan vaiheisiin. Itsenäisyyden lauluja lauletaan ensi kerran uudenvuodenaattona 31.12.2016 Helsingissä Hakasalmen huvilan Musiikkia!-näyttelyssä. Tämän lauluillan juontorunko julkaistaan netissä. Sen ja koko kyselyaineiston pohjalta kuorot, musiikinopettajat, kanttorit, kirjastonhoitajat, virkistysohjaajat ja muut laulattajat voivat tuottaa omien toiveidensa mukaisia lauluhetkiä kaikenikäisten iloksi itsenäisen Suomen suurena juhlavuotena.

Rakennetaan yhdessä muistellen ja laulaen Suomen musiikillista omakuvaa!

Lue lisää nettisivuilta ja Facebookista.
Kyselyyn voi vastata 16.10. saakka!