Maamme vanhin harrastemusiikkijärjestö Suomen Työväen Musiikkiliitto (STM) ry viettää 100-vuotisjuhlatapahtumaansa Tampereella 24.–25.9.2021. STM 100 -musiikkijuhla kokoaa musiikkiliiton jäsenkuoroja esiintymään eri puolilla Tampereen keskustaa lauantaina 25.9.

Kuorojen ja lauluyhtyeiden esityksiä voi kuulla kauppakeskus Ratinassa ja Koskikeskuksessa klo 11–12.30 ja Laikunlavalla klo 11–13.15. Lisäksi Työväenmuseo Werstaalla on ohjelmassa klo 12–13 turkulaisen lauluyhtye Rafaelin enkeleiden musiikillinen luento ”Dan Andersson ja hänen suomentajansa”. Luennolle on vapaa pääsy (yleisölle 30 paikkaa).

STM 100 -juhlakonsertti ”Laulujen loimu” kuullaan Aleksanterin kirkossa klo 18. Konsertissa esiintyy liiton jäsenkuoroja, ja lisäksi konsertissa kantaesitetään Antti Nissilän säveltämä ja sanoittama musiikkiliiton 100-vuotisjuhlavuoden tilausteos. Konsertin striimausta voi seurata musiikkiliiton YouTube-kanavalla (STM-musiikki).

Lisätietoja STM 100 -musiikkijuhlan ohjelmasta löytyy musiikkiliiton internetsivuilta osoitteesta www.musiikkiliitto.fi/stm100.

100-VUOTISJUHLAVUOSI

Suomen Työväen Musiikkiliitto on perustettu 25.–26.9.1920 pidetyssä perustamiskokouksessa Tampereen työväentalolla, jonne työväenkuorojen ja -orkestereiden edustajat kokoontuivat ”työväenlaulun, työväensoiton kauniit ja suuret tulevaisuuden aatokset aivoissa askarrellen”. Liiton 100-vuotisjuhlatapahtuma oli tarkoitus alun perin järjestää syyskuussa 2020, mutta koronapandemian vuoksi tapahtuma siirrettiin vuodella eteenpäin.

Suomen Työväen Musiikkiliitolla on ollut 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi käynnissä laaja historiahanke, jonka lopputuloksena on julkaistu niin liiton satavuotista taivalta kuin suomalaisen työväestön musiikkiharrastuksen ja työväenmusiikin historiaakin käsittelevä teos Hymni työlle – Suomen Työväen Musiikkiliitto ja työväen musiikkiharrastus 1920–2020. Historiikkiteos julkaistiin 26.9.2020 Tampereella.

Suomen Työväen Musiikkiliiton 100-vuotisjuhlavuoden suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

SUOMEN TYÖVÄEN MUSIIKKILIITTO (STM) RY

Suomen Työväen Musiikkiliitto on valtakunnallinen musiikinharrastajien keskusjärjestö, joka yhdessä piirijärjestöjensä ja jäsenryhmiensä kanssa tukee ja edistää musiikin harrastustoimintaa suomalaisten ja erityisesti suomalaisen työväestön keskuudessa sekä toimii kuorojen ja orkestereiden yhdyssiteenä. Musiikkiliitolla on viisi alueellista piirijärjestöä, ja sen jäsenkuoroissa ja -orkestereissa musiikkia harrastaa n. 2 500 eri-ikäistä laulajaa ja soittajaa ympäri Suomen. Liitto on perustettu vuonna 1920, ja sen kotipaikka on Tampere.

Suomen Työväen Musiikkiliiton tärkein tavoite on edistää kaikkien suomalaisten yhdenvertaista ja helposti saavutettavaa mahdollisuutta musiikin harrastamiseen esimerkiksi ikään, taitoihin, varallisuuteen tai muuhun taustaan katsomatta. Liitto pyrkii myös kohottamaan kuoro- ja puhallinmusiikin harrastamisen tunnettuutta, arvostusta ja toimintaedellytyksiä maassamme. Liitto kannustaa kaikenikäisiä uusia harrastajia musiikkiharrastuksen pariin, koska musiikin harrastaminen edistää tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyden tunnetta.

Suomen Työväen Musiikkiliitto järjestää vuosittain Aitoon musiikkikurssit (puhallinorkesterileiri, kuoronjohtokurssi ja kapellimestarikurssi) ja muuta musiikkikoulutusta, kustantaa kuoro- ja puhallinmusiikkia sekä oppimateriaalia, julkaisee Työväen Sävel -lehteä, järjestää musiikkijuhlia ja muita tapahtumia yhteistyössä mm. Pohjoismaisen Työväen Musiikkiliiton (NASOM) kanssa, tekee erilaisia yhteistyöprojekteja muiden musiikki- ja kulttuurijärjestöjen kanssa sekä toimii musiikinharrastajien edunvalvojana ja monipuolisena asiantuntija- ja palveluorganisaationa.

LISÄTIETOJA

toiminnanjohtaja Sanna-Mari Holma
sanna-mari.holma
p. 040 702 3470
www.musiikkiliitto.f