STM:n Karjalan piirijärjestö ry on perustettu v. 1923, kun vuonna 1920 perustettu Suomen Työväen Musiikkiliitto alkoi koota valtakunnallisia alueita piireiksi. Ensin oli olemassa Viipurin piiri, ja myöhemmin se muuttui Karjalan piiriksi. Alue käsittää Imatralta Ruotsinpyhtäälle yltävän kaistan Etelä-Karjalaa ja Kymenlaaksoa, pohjoisessa raja on Lahden seudulla ja nyt myös piiriin on liittynyt kuoro Mikkelistä. Piirin jäsenmäärä on n. 200. Piiriin kuuluu soittokuntia/puhallinorkestereita, mieskuoroja, sekakuoroja ja eläkeläisryhmien laulukuoroja. Piirillä on omat ansiomerkit, joita perusjärjestöt voivat hakea ansioituneille jäsenilleen.

Piirin yhteydessä toimii Arvo S. Vehviläisen Musiikkirahasto.

Alkuvuosina ja erityisesti 50-luvun jälkeen toiminta on ollut erittäin aktiivista, laulajia kuoroineen ja soittajia soittokuntineen on ollut tuhansissa laskettava määrä. Tällä vuosituhannella sekä kuorot että soittokunnat ovat huvenneet henkilöiden vanhetessa. Uusien laulajien ja soittajien saaminen mukaan toimintaan on haasteellista. Muutamat perusjärjestöt ovat ratkaisseet ongelman lopettamalla hiipuvat ryhmät ja liittyneet isompaan kokoonpanoon.

Piirijuhlia on järjestetty aikaisemmin niinä vuosina, kun ei ole ollut valtakunnallisia tai pohjoismaisia juhlia. Nykyisin piirijuhlien järjestämisen vastuu koetaan perusjärjestöissä hankalaksi talkooväen puuttuessa. Piirin kuoropäivät on vuosittainen koulutustapahtuma viikonloppuna elokuussa.  Kuoropäivät järjestää joku piirin kuoroista ja tapahtuma kokoaa osallistujia piirin alueen kuoroista. Piirin perusjärjestöt pitävät vuosittain omia konsertteja sekä myös yhteiskonsertteja muiden ryhmien kanssa molempien kotikaupungeissa.

Piirillä on omat kotisivut, sieltä voi katsoa ryhmiä ja tulevia konsertteja ja muuta suunniteltua toimintaa.

Karjalan piirijärjestön yhteystiedot:
Sihteeri Leena Huusman, puh. 040 5012364, leena.huusman(at)luukku.com

Karjalan piirijärjestön jäsenryhmät

Imatran Työväensoittajat ry - Imatran Puhallinorkesteri
Joutsenon Eläkkeensaajat ry / Sointu-kuoro
Joutsenon Ty:n Sekakuoro
Kulttuuriseura Populus (Lahti)
Lahden Eläkkeensaajat ry:n Sekakuoro
Lappeenrannan Ty:n Puhallinmusiikkikoulun Soittokunta ARWO
Lauritsalan Eläkkeensaajien Sekakuoro (Lappeenranta)
Lauritsalan Musiikkikannatusyhdistyksen Soittokunta LMKY (Lappeenranta)
LTY:n kuoro Ajattomat (Lappeenranta)
Mieskuoro Kisailijat (Kotka)
Naispoppoo (Lahti)
Puhallinorkesteri Pyörre (Lappeenranta)
Ruotsinpyhtään Työväen Mieslaulajat ry
Sekakuoro Crescendo (Mikkeli)
Viihdekuoro Saimaa Song (Imatra)