Suomen Työväen Musiikkiliiton Pohjolan piirijärjestön perustamisesta tuli vuonna 2018 kuluneeksi 80 vuotta. Perustajajäsenet viittaavat lujasti edistysmieliseen osuustoimintaan päin. Piirijärjestön perustivat Oulussa kesäkuun 25. päivänä 1938Oulun Osuuskaupan sekakuoro ”Sävel” r.y., Oulun Osuuskaupan henkilökunnan orkesteri r.y. ja Oulun Työväen Naiskuoro ”Oras”.

Piiri on toiminut siitä lähtien enemmän tai vähemmän aktiivisesti koko ajan. Toiminta oli välillä kokonaan pysähdyksissä noin kymmenen vuoden ajan. 1990-luvulla piiri herätettiin taas henkiin ja paperit saatettiin lailliselle tolalle. Tämän jälkeenkin pienempiä katkoksia on ollut, mutta sen verran on aktiivisia toimijoita aina löytynyt, että järjestö sinnittelee edelleen hengissä ja on nyt viimeisen vuoden aikana aktivoitunut taas uudelleen.

Jäsenkuoroja ja -orkestereita on mukana Kokkolan ja Kemijärven väliltä yhdeksän. Kuoroja on kuusi, soittokuntia kaksi sekä soitin- ja lauluyhtye. Näistä eläkeläisryhmiä on kolme. Henkilöitä näissä yhteensä on kaikkiaan noin 200.

Piirijärjestö juhli 7.10.2018 "työn merkeissä" 80-vuotista taivaltaan järjestämällä Oulussa Oulu-opiston Pohjankartanon salissa ja muissa tiloissa koulutuspäivän ja ilmaiskonsertin. Kuoroja oli mukana kolme sekä yksi soittokunta: Sekakuoro Siltojen Laulu Oulusta, Sekakuoro Ajan Laulu Kemistä, Sekakuoro Raahen Laulutoverit Raahesta ja Tervakaupungin Puhaltajat (Oulun Työväen Soittokunta ry) Oulusta. Osallistujia oli mukana noin 125 innokasta laulajaa ja soittajaa.

Piirijärjestön yhteystiedot:
Puheenjohtaja Minna Hourula, minna.hourula(at)outlook.com
Sihteeri Tapani Säily, tapani.saily(at)pp.inet.fi

Pohjolan piirijärjestö ry:n jäsenryhmät:
Koillis-Lapin swing- ja kevyen musiikin ry / Kuukkeli
Lauluryhmä Äkkinäiset
Oulun julkisen alan eläkeläiset / Kaisat ja Kustit -sekakuoro
Oulun Työväen Eläkeläiset ry / Varttuneet
Oulun Työväen Soittokunta / Tervakaupungin puhaltajat
Raahen laulutoverit ry
Sekakuoro Ajan Laulu
Sekakuoro Siltojen Laulu ry
Ykspihlajan Työväen Soittajat