STM:n ansiomerkkejä/kunnianosoituksia ovat seuraavat:
1. jäsenmerkki
2. harrastajamerkki
3. johtajamerkki
4. hopeinen ansiomerkki
5. kultainen ansiomerkki / kunniajäsenyys
6. kultainen nuottiavain

Jäsenmerkki. Jäsenmerkin saa jokainen jäsen ostaa liiton toimistosta. Merkkiä voi käyttää milloin tahansa.

Harrastajamerkki on kaikkien niiden liiton jäsenten merkki, jotka ovat toimineet vähintään 10 vuotta liittoon kuuluvassa jäsenryhmässä. Merkin hakee jäsenryhmä liiton hallitukselta. Jäsenryhmä vastaa merkin kustannuksista. Merkkiä voi käyttää kaikissa tilaisuuksissa.

Johtajamerkki on liittoon kuuluvien jäsenryhmien musiikillisten johtajien merkki. Sen voi saada 3 vuoden yhtäjaksoisesta tai 5 vuoden jaksottaisesta toiminnasta. Jäsenryhmä hakee johtajamerkkiä liiton hallitukselta ja vastaa sen kustannuksista. Merkkiä käytetään jäsenryhmän, piirin ja liiton järjestämissä juhlatilaisuuksissa.

Hopeinen ansiomerkki voidaan myöntää jäsenryhmän tai piirin anomuksesta työväen musiikkitoiminnan hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstä. Merkin myöntää liiton hallitus ja sen kustannuksista vastaa merkin anoja. Merkkiä käytetään ilman ruusuketta jäsenryhmän, piirin ja liiton juhlatilaisuuksissa. (Ansiot määritellään erillisen pisteytystaulukon mukaan, ks. Kultaisen ja hopeisen ansiomerkkien hakulomake. Hopeamerkkiin oikeuttava pistemäärä on 15 pistettä.)

Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää:
a) Liiton liittokokouksen kutsumalle kunniajäsenelle, jolloin mukaan liitetään kunniakirja.
b) erityisenä kunniaosoituksena liiton hallituksen päätöksellä henkilölle, myös ulkomaalaiselle, joka on osoittanut erikoisen suurta innostusta ja harrastusta työväen musiikkitoimintaa kohtaan.
c) Kultainen ansiomerkki voidaan myöntää liiton hallituksen päätöksellä piirin tai jäsenryhmän anomuksesta työväen musiikkitoiminnan hyväksi tehdystä erityisen ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä. Kultaiset ansiomerkit myönnetään pääsääntöisesti liiton järjestämien juhlatilaisuuksien yhteydessä.
(Ansiot määritellään erillisen pisteytystaulukon mukaan, ks. Kultaisen ja hopeisen ansiomerkkien hakulomake. Kultamerkkiin oikeuttava pistemäärä on vähintään 30 pistettä. Merkin kustannuksista vastaa sen anoja.)

Kunniajäsenyys. Liiton kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan liittokokouksessa kutsua ansioituneita liiton jäseniä.

Kultainen nuottiavain. STM:n kultainen nuottiavain voidaan liiton hallituksen päätöksellä myöntää erityistä harkintaa käyttäen liittokokouksen tai liiton suurien juhlatilaisuuksien yhteydessä.

        

harrastaja-
merkki
johtajamerkki

hopeinen ansiomerkki kultainen ansiomerkki kultainen
nuottiavain

Kaikki Suomen Työväen Musiikkiliiton ansiomerkit jaetaan ja niitä käytetään sellaisenaan.
(Jakamisen helpottamiseksi merkeissä on ennen käytetty ruusukkeita.
Merkkejä ei kuitenkaan koskaan ole ollut tarkoitus käyttää ruusukkeen kanssa.) 

Ansiomerkkejä voi hakea seuraaville lomakkeilla:
Lomake on esitäytettävä eli voit ladata sen koneellesi ja täyttää ennen tulostamista.

Harrastajamerkin hakulomake

Johtajamerkin hakulomake

Kultaisen ja hopeisen ansiomerkkien hakulomake

Ansiomerkkien hinnat 1.5.2013 alkaen

Jäsenmerkki  16 €
Harrastajamerkki  60 €
Johtajamerkki  80 €
Hopeinen ansiomerkki  80 €
Kultainen ansiomerkki  90 €

+ toimituskulut