Marika Toivonen aloitti fagottiopintonsa Lohjalla 1991, ”koska äiti käski”. Musiikkiopisto antoi vaihtoehdoiksi vetopasuunan ja fagotin, joista ensimmäistä ei äiti voinut kuvitellakaan kotiinsa. Näin valikoitui soittimeksi ”mikä muu tahansa”, jonka monimutkainen mekaniikka ja matala kaunis sointi voitti Marikan puolelleen saman tien.

Lohjalta Marika jatkoi ammattiopintoihin Lahteen musiikinlaitokselle, josta valmistui 2005 muusikoksi (AMK). Opettajinaan hänellä olivat Jaakko Luoma ja Janne Pulkkinen. Vaihto-opiskeluvuosi Göteborgissa ja Kööpenhaminassa kartutti tietoja ja taitoja Anders Engströmiltä ja Asger Svendseniltä. Kontrafagotin saloihin Marikaa perehdytti Aksel Trige.

Lahdesta opintie jatkui Sibelius-Akatemiaan, jossa Marikaa opetti Jussi Särkkä. Kontrafagottioppeja antoi Erkki Suomalainen. Marika suoritti A-kurssin sekä fagotissa että kamarimusiikissa. Musiikin maisterin tutkinto tuli valmiiksi 2011. Samana keväänä Marika sai päätökseen myös instrumenttiopettajan pedagogiset opinnot.

Tällä hetkellä Marika opettaa fagotinsoittoa Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja Raaseporin Kulttuuriopistossa. Aina ehtiessään hän käy soittamassa eri orkestereissa ja harrastaa rakastamaansa kamarimusiikkia.