Täältä tule Rolling Notes!

Teksti: Veera Haapaniemi (soittaa puhallinorkesterissa alttosaksofonia reilun vuoden kokemuksella)

Sastamalan Musiikkiopiston ja Sastamalan Opiston yhteinen puhallinorkesteri soitti vappupäivänä tasavallan presidentille Mäntyniemessä.

Suomen Työväen Musiikkiliitto oli valinnut puhallinorkesterin viemään liiton vuosittaisen vapputervehdyksen presidenttiparille. Kappaleita oli jo hiottu viimeiseen asti, mutta varmuutta tulevasta esiintymisestä ei ollut. Kun presidentin kanslerin vahvistus viimein tuli, vappupäivään oli aikaa enää reilu viikko.

Esiintymisasuiksi teetetyt liivit ennättivät juuri valmiiksi esiintymistä varten. Matkavalmistelut sujuivat joutuisasti ja haasteellista ulkosoittoakin ehdittiin kertaalleen harjoittelemaan.

Varhain vappupäivän aamuna orkesteri starttasi Sastamalan kaupungin sponsoroimalla bussilla kohti Helsinkiä. Alku matka sujui hiljaisissa merkeissä, mutta Mäntyniemeä lähestyttäessä jännitystä siivitti tasainen puheen sorina. Viime hetken valmistelut tehtiin Hyvinkään Abc-asemalla, jossa myös haukattiin myös Heinon Leipomon tarjoamat munkit.

Mäntyniemen portille saavuttaessa purettiin bussi ja soittimet valmisteltiin soittokuntoon, joka onneksi selkeytyneen sään ansiosta onnistui ulkona. Soittajat ohjattiin porteista sisään, tukijoukkojen jäädessä ulkopuolelle odottamaan.

Soitto sujui mallikkaasti ja jopa paremmin, kuin harjoituksissa, mutta kylmyys loi omat haasteensa kun sormet oli pidettävä lämpiminä. Onneksi orkesterijohtaja Sandy Ahjolla oli kokemusta ulkosoiton haasteista, joten ainakin kaatuneilta telineiltä ja tuulen mukana lentäviltä nuoteilta säästyttiin. Presidentille esitettiin Marja Ikosen teos Entrata ja Mikko Perkoilan säveltämä, Janne Ikosen sovittama keskiaikaa henkivä Lohikäärme ja seitsemän prinsessaa.

Sastamalan kaupunki lahjoitti presidenttiparille Sastamala-aiheisen kirjan ja puhallinorkesterikin kantoi kortensa kekoon antamalla parin Lennu-koiralle lelun. Juhlapuheiden jälkeen orkesteri kutsuttiin sisään Mäntyniemeen, jossa oli tarjolla pientä purtavaa. Herkullisten munkkien maistelun lomassa presidenttipari kiersi puhumassa soittajille, joita telkkarista tuttujen merkkihenkilöiden tuttavallisuus ehkä hiukan yllätti. Puhetta oli mm. soittoharrastuksista ja sponsoreista, jotka mahdollistivat matkan järjestymisen, erityinen kiitos siitä!

Mäntyniemestä matka jatkui melko kireällä aikataululla kohti Linnanmäkeä, ja siellä odottavia kahta esiintymistä. Linnanmäelle saavuttaessa pienen tihkusateen saattelemana soittimet roudattiin lavan takahuoneeseen. Ensimmäinen soitto ei kerännyt muita katsojia, kuin koko matkan ajan mukana olleet tukijoukot mutta se laitettakoon sään piikkiin.

Linnanmäki tarjosi soittopalkaksi koko porukalle Hupirannekkeet ja ne kyllä tulivatkin tarpeeseen. Parin tunnin kieputuksen jälkeen oli aika palata takaisin soittovalmiuteen. Juuri paistamaan puhjennut aurinkokin helli kuulijoita, joita kertyikin enemmän kuin aikaisemmalla soittokerralla. Linnanmäellä esitettiin presidenttiparille soitettujen kappaleiden lisäksi Marja Ikosen säveltämän SaksoFanit, jossa erityisesti alttosaksofonistit pääsivät näyttämään osaamisensa haastavissa soolo-osioissa.

Viimeisen soiton jälkeen bussi täytettiin joutuisasti ja matka jatkui kohti Linnatuulta, jossa ruoka olikin jo odottamassa. Paluu matka sujui erityisen nopeasti tulevia esiintymisiä suunniteltaessa. Pientä nuhaisuutta oli havaittavissa ulkona vietetyn päivän jäljiltä, mutta kotiin palattiin hyvillä mielin ja kokemusta rikkaampana.

Helsingin reissulta kokonaisuudessaan jäi käteen mukava päivä hyvässä seurassa, leijonavaakunalla koristetut servietit ja puhallinorkesterille matkalla muovautunut nimi, Rolling Notes!